Parodontită Alba Iulia Ghid Complet: Informații Esențiale oferite de Clinica ClamiDent

Parodontită Alba Iulia: Parodontita este o afecțiune serioasă a gingiilor care poate duce la pierderea dinților dacă nu este tratată corespunzător. Această afecțiune afectează structurile de susținere ale dinților și este una dintre principalele cauze ale pierderii dinților la adulți. În acest articol, vom explora în detaliu ce este parodontita, cauzele și simptomele acesteia, metodele de diagnostic și tratament, precum și modalitățile de prevenire. Scopul nostru este de a oferi pacienților din Alba Iulia și nu numai informații valoroase pentru a înțelege importanța sănătății gingivale și pentru a căuta îngrijire stomatologică adecvată la Clinica ClamiDent.

Ce este Parodontita? Parodontită Alba Iulia

Parodontita este o infecție gravă a gingiilor care afectează țesutul moale și, în stadii avansate, poate distruge osul care susține dinții. Aceasta poate cauza slăbirea dinților sau chiar pierderea acestora. Parodontita este rezultatul unei igiene orale deficitare, care permite bacteriilor din placa dentară să se acumuleze și să infecteze gingiile.

Parodontită Alba Iulia

Tipuri de Parodontită -Parodontită Alba Iulia

 • Parodontita Gingivală: Este etapa inițială a bolii parodontale și este caracterizată de inflamația gingiilor fără pierderea osoasă.
 • Parodontita Cronică: Este cel mai frecvent tip și afectează în principal adulții, cauzând distrugerea țesutului gingival și osos.
 • Parodontita Agressivă: Apare la persoanele sănătoase și progresează rapid, afectând țesutul gingival și osul de susținere.
 • Parodontita Necrotică: Este o formă severă care afectează țesuturile gingivale, ligamentele și osul, și este asociată cu infecții severe și sisteme imunitare slăbite.
Parodontită Alba Iulia

Cauzele Parodontitei

Parodontita este cauzată de bacteriile din placa dentară, o peliculă lipicioasă care se formează constant pe dinți. Alte cauze și factori de risc includ:

 • Igiena orală deficitară: Lipsa periajului zilnic și a folosirii aței dentare.
 • Fumatul: Unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru parodontită.
 • Diabetul: Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile la infecții, inclusiv parodontită.
 • Schimbările hormonale: Sarcina, menopauza și alte schimbări hormonale pot afecta sănătatea gingiilor.
 • Genetica: Predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea parodontitei.
 • Medicamente: Anumite medicamente pot afecta sănătatea gingiilor, reducând fluxul de salivă și favorizând acumularea plăcii bacteriene.
 • Alte boli: Afecțiuni precum HIV/SIDA și tratamentele pentru cancer pot afecta sănătatea gingiilor.
Parodontită Alba Iulia

Simptomele Parodontitei

Simptomele parodontitei pot varia în funcție de stadiul bolii. Cele mai comune simptome includ:

 • Gingii inflamate: Gingiile sunt roșii, umflate și pot sângera ușor, mai ales în timpul periajului sau folosirii aței dentare.
 • Retragerea gingiilor: Gingiile se retrag de pe dinți, făcându-i să pară mai lungi decât de obicei.
 • Formarea de pungi parodontale: Pungi adânci între dinți și gingii care se umplu cu bacterii.
 • Durere la masticație: Disconfort sau durere în timpul mestecării alimentelor.
 • Respirație urât mirositoare: Halitoza persistentă cauzată de acumularea bacteriilor.
 • Dinți mobili: Slăbirea dinților din cauza pierderii osoase.

Diagnosticarea Parodontitei

La Clinica ClamiDent din Alba Iulia, diagnosticarea parodontitei se realizează printr-o combinație de evaluare clinică și investigații imagistice.

Parodontită Alba Iulia

Examinare Clinică – Parodontită Alba Iulia

Medicul dentist va efectua o examinare detaliată a cavității bucale, verificând semnele de inflamație gingivală, formarea de pungi parodontale și mobilitatea dinților. De asemenea, se va evalua istoricul medical al pacientului pentru a identifica eventualii factori de risc.

Radiografii Dentare

Radiografiile dentare sunt esențiale pentru diagnosticarea parodontitei. Acestea permit medicului să vizualizeze structura internă a dinților și a osului de susținere, identificând pierderile osoase și alte anomalii.

Măsurători ale Pungilor Parodontale

Medicul dentist va folosi un instrument special pentru a măsura adâncimea pungilor parodontale. Pungi mai adânci de 3 mm indică prezența parodontitei.

Tratamentul Parodontitei

Tratamentul parodontitei depinde de severitatea afecțiunii și de răspunsul pacientului la tratamentele inițiale. La Clinica ClamiDent din Alba Iulia, sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament, adaptate nevoilor fiecărui pacient.

Parodontită Alba Iulia

Tratamentul Nechirurgical

 • Curățarea profundă (scaling și root planing): Îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților și sub gingii, urmată de netezirea rădăcinilor pentru a preveni acumularea ulterioară a plăcii.
 • Antibiotice: Administrarea de antibiotice pentru a combate infecția bacteriană. Acestea pot fi administrate oral sau aplicate direct în pungile parodontale.

Tratamentul Chirurgical – Parodontită Alba Iulia

Parodontită Alba Iulia: În cazurile avansate de parodontită, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a restaura sănătatea gingiilor și a osului de susținere.

 • Chirurgia cu lambou: Ridicarea gingiilor pentru a îndepărta tartrul și a netezi rădăcinile, urmată de reatașarea gingiilor într-o poziție mai apropiată de dinte.
 • Grefele de os: Adăugarea de os sau materiale similare pentru a înlocui osul pierdut din cauza parodontitei.
 • Grefele gingivale: Întărirea gingiilor recesive prin adăugarea de țesut prelevat dintr-o altă parte a gurii.
 • Regenerarea țesuturilor: Utilizarea de membrane speciale și factori de creștere pentru a stimula regenerarea osoasă și gingivală.
Parodontită Alba Iulia

Prevenirea Parodontitei

Prevenirea parodontitei este esențială pentru menținerea sănătății orale pe termen lung. Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni apariția acestei afecțiuni:

Igiena Orală Zilnică

 • Periajul dinților: Periați dinții de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor.
 • Ața dentară: Utilizați ața dentară zilnic pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare dintre dinți.
 • Apa de gură: Folosiți o apă de gură antibacteriană pentru a reduce numărul bacteriilor din cavitatea bucală.

Vizite Regulate la Dentist

 • Control stomatologic: Mergeți la dentist pentru controale regulate, cel puțin de două ori pe an, pentru a identifica și trata problemele dentare în stadii incipiente.
 • Detartraj și periaj profesional: Efectuați detartraj și periaj profesional regulat pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și a tartrului.

Stil de Viață Sănătos

 • Renunțarea la fumat: Fumatul este un factor de risc major pentru parodontită și alte afecțiuni orale.
 • Dietă echilibrată: Consumați alimente bogate în vitamine și minerale pentru a menține sănătatea gingiilor.
 • Gestionarea stresului: Stresul poate afecta sistemul imunitar și poate crește riscul de infecții, inclusiv parodontită.

Întrebări Frecvente despre Parodontită

Parodontită Alba Iulia

Ce este parodontita?

Parodontita este o infecție gravă a gingiilor care afectează țesutul moale și, în stadii avansate, poate distruge osul care susține dinții, cauzând slăbirea sau pierderea acestora.

Care sunt cauzele parodontitei?

Cauzele includ igiena orală deficitară, fumatul, diabetul, schimbările hormonale, genetica, anumite medicamente și alte boli sistemice.

Cum pot recunoaște simptomele parodontitei?

Simptomele includ gingii inflamate și sângerânde, retragerea gingiilor, formarea de pungi parodontale, durere la masticație, respirație urât mirositoare și dinți mobili.

Cum se diagnostichează parodontita?

Diagnosticarea se realizează prin examinare clinică, radiografii dentare și măsurători ale pungilor parodontale.

Ce opțiuni de tratament sunt disponibile pentru parodontită?

Opțiunile includ tratamente nechirurgicale (curățare profundă și antibiotice) și tratamente chirurgicale (chirurgie cu lambou, grefe de os și gingivale, regenerarea țesuturilor).

Cum pot preveni parodontita?

Prevenirea implică menținerea unei igiene orale riguroase, vizite regulate la dentist, renunțarea la fumat, o dietă echilibrată și gestionarea stresului.

Parodontită Alba Iulia

Parodontita este o afecțiune serioasă care necesită atenție și tratament adecvat pentru a preveni complicațiile și pierderea dinților. Prin înțelegerea cauzelor, simptomelor și metodelor de tratament, pacienții pot lua măsuri preventive eficiente și pot căuta îngrijire profesională la timp. La Clinica ClamiDent din Alba Iulia, suntem dedicați să oferim pacienților noștri cele mai bune soluții de tratament și să promovăm sănătatea dentară prin educație și îngrijire de calitate.

Veniți să ne cunoașteți în clinica noastră de la Alba Iulia!

Clami Dent

Strada Ion Lăncrănjan 19, Alba Iulia 510218, România +40 754 463 365

Zâmbetul tău, bucuria noastră! 😁 Echipa CLAMI DENT!

Programări: 0754463365

WWW.CLAMIDENT.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *