Ghidul Complet despre Endodonție: Tot ce Trebuie să Știi

Endodonția este un domeniu specializat al stomatologiei care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor pulpei dentare, partea moale din centrul dintelui. Acest tratament este cunoscut adesea sub numele de “tratament de canal”. În acest articol, vei descoperi tot ce trebuie să știi despre endodonție, de la motivele pentru care este necesar un tratament de canal, la ce presupune procedura și cum să te asiguri că rezultatele sunt de durată

De ce este Necesar un Tratament de Canal?

Tratamentul de canal devine necesar când pulpa dentară, care conține nervi și vase de sânge, este infectată sau inflamată. Această afecțiune poate fi cauzată de carii profunde, lucrări dentare repetate pe același dinte, fisuri sau fracturi ale dintelui sau leziuni la dinte care afectează pulpa chiar și fără fisuri vizibile. Dacă nu este tratată, infecția sau inflamația poate cauza durere sau poate duce la abces.

Cum se Realizează Tratamentul de Canal?

Tratamentul de canal se realizează în mai multe etape. În primul rând, dentistul va face o radiografie pentru a evalua gradul de infecție. Apoi, sub anestezie locală, va accesa pulpa dentară prin partea superioară a dintelui. Țesutul infectat sau inflamat este îndepărtat, iar spațiul rămas este curățat, dezinfectat și modelat. După aceea, canalul este umplut cu un material special pentru a preveni reinfecția. În cele din urmă, dinte este restaurat cu o plombă sau, în cazuri mai grave, cu o coroană pentru a-i restabili forma și funcționalitatea.

Cum să Asiguri Durabilitatea Tratamentului de Canal?

Pentru a asigura durabilitatea tratamentului de canal, este esențial să urmezi recomandările dentistului tău și să ai o igienă orală riguroasă. Acest lucru include periajul dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și vizitele periodice la dentist pentru controale și curățări profesionale. În plus, evită să muști sau să mesteci alimente foarte dure cu dinte tratat, pentru a preveni orice posibilă deteriorare.

Concluzie

Endodonția este o procedură vitală care poate salva un dinte afectat de infecție sau inflamație, prevenind în același timp răspândirea infecției și salvând dinte de la extracție. Cu tehnologia modernă și anestezicele eficiente, tratamentul de canal este mai confortabil decât oricând, permițându-ți să îți păstrezi zâmbetul sănătos și funcțional pentru ani de zile.

Veniți să ne cunoașteți în clinica noastră de la Alba Iulia!

Strada Ion Lăncrănjan 19, Alba Iulia 510218, România

Zâmbetul tău, bucuria noastră! 😁 Echipa CLAMI DENT!

Programări: 0754463365

WWW.CLAMIDENT.RO


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *